A magyarországi utánpótláskorú tehetségek fejlesztését célzó együttműködési megállapodást írtak alá a Borussia Dortmund és az UD Magyar-Német Sportegyesület képviselői. Ezáltal az UDSE hivatalosan és kizárólagos joggal használhatja Magyarországon a „BVB utánpótlás partneregyesülete” címet.


A megállapodás széleskörű szakmai együttműködést tesz lehetővé a BVB utánpótlásáért felelős edzőinek évi több hetes magyarországi képzési támogatásától kezdve, az UDSE edzőinek és legtehetségesebb játékosainak dortmundi továbbképzésén át a legújabb edzési módszerek megosztásáig. Ez a közép- illetve hosszútávú közös munka lehet a biztosítéka az UDSE által célul kitűzött európai szintű utánpótlásképzésnek.


„Nagyon boldogok vagyunk, hogy részesei lehetünk Európa egyik topcsapata utánpótlásképzési rendszerének. A Borussia Dortmund játékfilozófiája és utánpótlás-nevelési eredményei önmagukért beszélnek.” – jelentette ki Lambert Zoltán, az UDSE elnöke. Bár csak most került rá hivatalosan az aláírás a megállapodásra, a háttérben már az elmúlt néhány hónapban is komoly és eredményes együttműködés folyt a kitűzött célok elérése érdekében. „Biztosak vagyunk abban, hogy ennek az együttműködésnek a kiteljesítésével tehetségeink további töretlen fejlődése is biztosított lesz.” – hangsúlyozta Lambert Zoltán.


A Dortmundban hétfőn aláírt megállapodásról Carsten Cramer, A Borussia Dortmund ügyvezetője is pozitívan nyilatkozott: „Meggyőződésünk, hogy az együttműködésből mindkét félnek előnye származhat. Számunkra is fontos cél, hogy a magyar tehetségekről és magas szintű képzésükről a megfelelő időben részletes információval rendelkezzünk. Korábbi profi játékosunk és utánpótlás szakmai vezetőnk, Theo Schneider, aki nyár óta az UDSE sportigazgatói állását tölti be, a biztosíték arra, hogy sikeres lesz a közös munka.”


Az UDSE képviselői az aláírást követő napon megtekintették a Borussia Dortmund – Paris St. Germain UEFA Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első összecsapását. Az együttműködéssel remélhetőleg az is elérhetővé válhat, hogy néhány év múlva a Borussia Dortmund fekete-sárga mezében egy kiemelkedő magyar tehetség is egy ilyen szintű összecsapás aktív részese lehessen.